vrijdag 29 januari 2010

Een fitter leven na je 40e

Als je iemand bent die zijn 40e levensjaar net voorbij is gegaan, denk je misschien dat het al te laat is om nog een actieve en gezonde levensstijl te hebben. Veel oudere volwassenen denken dat het te zwaar is voor hen om te starten met een fitness programma, waardoor ze zich te ver laten gaan en volledig uit vorm geraken.

Het is volledig jou keuze dat dit zo niet hoeft te zijn!


Meer en meer 40 plussers ontdekken de vele voordelen die ze hebben van een goed fitness programma en gezonde voeding.
Het is juist rond die leeftijd dat gezond bewegen en eten belangrijk is, omdat de stappen die je nu onderneemt een enorme invloed kunnen hebben op de kwaliteit van je leven.


Doelstelling


Je kunt de doelstelling hebben om je uithoudingsvermogen te verbeteren door cardiovasculaire training te doen, zodat je je heel de dag fit voelt, of je kunt de spierkracht verbeteren omdat je merkt dat je het te zwaar hebt als je iets moet tillen of heffen. Je kunt er ook voor kiezen om het stressniveau zoveel mogelijk te verminderen zodat je je overdag geconcentreerd en relaxed voelt.


Voedingsprogramma

Allereerst is het belangrijk dat je let op de totale calorie inname. Zeker als je de laatste jaren niet meer actief bezig geweest bent met sport, zal je spiermassa verminderd zijn, waardoo
r je stofwisseling dus ook een stuk langzamer werkt. Je verbranding is dus een stuk minder waardoor je nu gemakkelijker vet opslaat. Dat betekend dat je minder calorieën nodig hebt om een gezond lichaamsgewicht te behouden, zeker als je vet wil gaan verbranden. Veel mensen krijgen te weinig proteine binnen. Probeert te mikken naar minstens 1 tot zelfs 2gr eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Voldoende proteine in je voedingspatroon hebben is een must, om het verlies van spiermassa tegen te gaan. Voor de nodige brandstof kun je langzaam verteerbare koolhydraten halen uit fruit, en volkoren producten. Zorg ook voor voldoende groenten. Voeg ook een kleine hoeveelheid gezonde vetten toe aan je voedingspatroon. Goede bronnen daarvoor zijn, noten, olijfolie, vette vis. Dit kun je eventueel nog extra aanvullen met omega 3 capsules. Als je ouder wordt moet je er zeker op letten dat je genoeg calcium binnenkrijgt. Dit is iets wat veel mensen vergeten, waardoor het risico op osteoporose groter wordt. Overweeg hierbij een voedingssupplement te nemen met de combinatie calcium en magnesium. Ook een tekort aan vitamine D kan de botten verzwakken.


Voedingssupplementen

Ook al eet je 100% gezond, toch kan je snel bepaalde voedingstekorten krijgen. Daarom is het aangeraden dat je rond de leeftijd van 40 en erna die tekorten gaat aanvullen met de juiste voedingssupplementen.


- Een goede whey proteine: Om voldoende eiwit binnen te krijgen.

- Een mineralencomplex: Om osteoporose te voorkomen.
- Visolie capsules of perilla olie: Gezonde vetten die goed zijn voor de huid, gewrichten, hersenen, immuunsysteem.

- Een goede multivitamine: Om ervoor te zorgen dat je alle nodige vitaminen binnen krijgt.

- Glucosamine & chondroitine met MSM: Wie problemen heeft met de gewrichten zal hier zeker baat bij hebben.


Het trainingsprogramma

2 tot 3 trainingen per week moeten volstaan. Hierdoor zal je lichaam nog in staat zijn om tussendoor optimaal te herstellen. Een factor die van belang is bij 40 plussers is het volume van de training. Het volume moet minder zijn dan bij iemand die 20 of 30 jaar is, omdat je lichaam nu minder snel herstelt dan vroeger. Anders zou het lichaam kunnen overtraind worden. Het volume moet dus minder zijn, maar de intensiteit van de training mag wel hoog liggen. Doe iedere keer een training voor het volledige lichaam, waarbij alle grote spiergroepen belast worden en doe dit zo'n 2 tot 3 keer per week samen met 2 tot 3 sessies cardio training van zo'n 20 tot 30 min op een matige intensiteit. Eenmaal er een goede basis conditie is opgebouwd kun je af en toe een high intensity interval training doen.





Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande
www.fit-life.be

Fitness na je 40ste

woensdag 27 januari 2010

1 simpele voedingstip voor een strakke buik

We weten allemaal dat het soort voeding dat we eten veelal bepaald of je buik nu strak is of niet.

Ik geef jullie hierbij 1 simpele tip om een strakke buik te bekomen, zonder daarvoor 1 buikspier oefening te moeten doen.




Hier is hij:

Tel de ingrediënten, niet de calorieën.



Gemakkelijk, niet?


Het doel is om voedingsmiddelen te eten die zo weinig mogelijk ingrediënten bevatten.


Voedingsmiddelen zoals eieren, fruit, noten, bruine rijst, zoete aardappel, kip, havermout, spinazie, broccoli,...

Als je hoofdzakelijk dergelijke voedingsmiddelen eet, zal je een véél voller gevoel hebben en dus minder honger, waardoor het niet nodig is om calorieën te tellen.


Als je bijvoorbeeld eerder cornflakes zou eten als ontbijt in plaats van havermout, moet je eens kijken naar de ingrediëntenlijst die enorm lang is. Dat betekend dat dit een product is die meermaals bewerkt is, wat niet goed is voor de gezondheid.

Stel je eens voor dat je al die ongezonde ingrediënten zoals smaakversterkers, bewaarmiddelen, toegevoegde suikers in je lichaam steekt, en dat voor maar 1 product!


Véél mensen veronderstellen dat dit soort producten gezond zijn, maar dat zijn ze zeker niet!
Dat is de reden waarom een groot deel van de bevolking zo veel overgewicht heeft en zo ziek wordt.

Hoe meer ingrediënten een product bevat, hoe minder natuurlijk dit product is, en hoe minder gezond.

Eet dus zoveel mogelijk onbewerkte producten.




Met sportieve groeten,


Lorenz De Grande

www.fit-life.be

dinsdag 19 januari 2010

5 voedingssupplementen die jou meer vet laten verbranden

Er zijn 5 belangrijke voedingssupplementen die jou een handje helpen om een strak lichaam te krijgen. Overweeg om ze te gebruiken in combinatie met de juiste training en voeding, en je zult zien dat het resultaat er zal zijn.



1. Omega 3 vetzuren


Omega 3 vetzuren verhogen de hoeveelheid calorieën en vetten die je verbrandt.
Er zijn zijn veel verschillende bronnen waaruit je ze kan halen. De belangrijkste zijn visolie en perilla olie. Als je voor visolie kiest is het zeer belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest, omdat veel soorten verontreinigde zijn en dus slecht zijn voor de gezondheid. Kies daarom voor een visolie die zuiver is. Perilla olie is een 100% plantaardige bron van omega 3 vetzuren, die geen toxines bevat, waardoor je er dus zeker van bent zijn dat de olie zuiver is.


2. Groene thee extract


Onderzoek heeft uitgewezen dat groene thee extract een effectieve vetverbrander is. Het vergroot namelijk de vetverbranding met 200 tot 400 calorieën per dag.


3. Carnitine


Carnitine zorgt ervoor dat vet gemakkelijker door het lichaam kan gebruikt worden als brandstof.


4. CLA


CLA of "conjugated linoleic acid" zal in combinatie met intensieve training het lichaam meer vet laten verbranden. Met dit natuurlijk product zal je naast het verliezen van vet ook strakker worden.



5. Caffeïne

Caffëine stimuleert de vrijmaking van vetzuren, waardoor ze gemakkelijker verbrand worden.











Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande
www.fit-life.be

dinsdag 12 januari 2010

Wist je dat overtollig buik vet dodelijk kan zijn?

Meestal heb ik het over een strakke buik in de context van er goed uitzien. Maar in werkelijkheid is er een véél grotere gezondheidsreden waar je rekening mee moet houden.

Niet alleen is overtollig buik vet dus lelijk, maar het brengt ook een gevaarlijk risico mee voor je gezondheid.


Buik vet bestaat in 2 variëteiten: onderhuids vet en visceraal vet.

Onderhuids vet is zoals de naam het zelf al zegt, het vet dat net onder de huid ligt. Visceraal vet ligt onder de spieren en is de meest gevaarlijke soort, omdat het rond de organen zit.

Visceraal vet is een groot probleem bij vrouwen na de menopauze, en bij mannen veroorzaakt het ook die typische "bier buik".

Beide soorten vet vergroten het risico op hart- en vaatziekten , hoge bloeddruk, diabetes en bepaalde vormen van kanker.


Hoe kom je nu af van dat overtollige buik vet?


De enige oplossing om van dat buik vet af te geraken is een gezond voedingspatroon combineren met een training systeem dat het juiste type cardio training combineert met krachttraining.


Onderzoek heeft uitgewezen dat personen die voedingsprogramma's volgen
die de juiste hoeveelheden gezonde vetten bevatten véél minder visceraal vet hebben, maar dit moet dan wel gecombineerd worden met de juiste training.

Er zijn téveel mensen die op de verkeerde manier trainen, zelfs maanden aan een stuk, waardoor ze geen resultaat zien en voelen, waardoor er veel frustratie is. En terecht want zo blijf je met dat risico zitten en wordt het probleem niet opgelost.

Die oplossing wordt jou wel aangeboden door
Personal Training Studio Fit-Life waar wij het volledige trainingsprogramma aanbieden dat essentieel is om van dat buik vet af te geraken, inclusief het juiste voedingsadvies.

Voor meer info kan je terecht op www.fit-life.be of 050 685225 of info@fit-life.be.





Met sportieve groeten,


Lorenz De Grande

www.fit-life.be

maandag 11 januari 2010

Vrouwen & krachttraining: De feiten

Iedereen houd van schoonheid. Een mooi lichaam kan slank zijn, fit en goed gevormd. Maar waarom zijn er zoveel vrouwen die zichzelf uithongeren in een poging om slank te worden? Dit komt door een gebrek aan de juiste kennis.

Dit komt omdat de laatste jaren in de media de nadruk werd gelegd op strenge crash diëten en cardio training, en niet genoeg nadruk op krachttraining.

Het is belangrijk dat vrouwen begrijpen dat krachttraining de oplossing is om hun lichaam vorm te geven naar het resultaat dat ze echt willen.


Door de jaren heen is één wetenschappelijk feit aan de top blijven staan: "Spieren verbranden vet!".

Dus als je af wilt van dat vet op de heupen, buik en billen moet je krachttraining doen wat de spieren sterker maakt en het vet voor jou verbrand.



Spier feiten


- Naarmate je verouderd breekt je lichaam spieren af, behalve als je ze intensief blijft gebruiken. - Zwangerschap zorgt ervoor dat je nog sneller spieren afbreekt doordat het kind ook proteine nodig heeft en dit uit de spiermassa van de moeder haalt.

- Dieeten en cardio training veroorzaakt spier afbraak als je er geen krachttraining bij combineert.
- Krachttraining maakt het afgebroken spierweefsel terug aan.

- Vrouwen die aan krachttraining doen zullen niet veel in spiervolume toenemen, enkel de kwaliteit en de kracht van spieren verbeterd. Dus vergeet het fabeltje dat vrouwen "uitzetten" door aan krachttraining te doen!

- Spieren verbranden vetweefsel.


Waarom spiermassa zo belangrijk is


- Het is de basis van je metabolisme.


- Spiermassa is een weefsel dat zichzelf constant vernieuwt en hiervoor is energie nodig, waardoor er extra calorieën verbrandt worden.

- Spieren geven vorm aan het lichaam.


- Spieren helpen je beter presteren tijdens dagdagelijkse activiteiten.




Hoe meer spierweefsel je hebt, hoe meer calorieën je verbruikt, en hoe meer vet je dus verbrandt.
Spieren bepalen dus of je een goed metabolisme hebt of niet. Dit is deels bepalend door genetische aanleg, maar je zult er van opkijken hoeveel van je metabolisme afhankelijk is door de juiste keuzes die je maakt op het gebied van training en voeding.


Sleutels voor een optimaal metabolisme


1. Krachttraining

2. Gezonde voeding
3. Interval training
4. Een actieve levensstijl

5. Consistentie van het bovenstaande



Focus je niet op de weegschaal


De meeste atletische lichamen worden beschouwd als lichamen die overgewicht hebben
als je die personen op een gewone weegschaal zet. Dit komt omdat er een grotere hoeveelheid spiermassa aanwezig is, en deze meer weegt dan vet. Waar je dan wel over bezorgd moet zijn is de hoeveelheid percentage lichaamsvet en spiermassa. Dit is wat men noemt, de lichaams samenstelling en dus véél belangrijker dan enkel het gewicht.




Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande
www.fit-life.be

woensdag 6 januari 2010

Proteine dieet

Er zijn weinig diëten die echt werken. De meeste zorgen voor een snel gewichtsverlies, maar éénmaal je terug met het klassieke eetpatroon verder gaat, komen de kilo's er zo terug bij. Dit is niet het geval met een proteine dieet. Bij Fit-Life werken we met het proteine dieet van health care company wat verschillende voordelen bied ten opzichte van andere merken. Zo bied het proteine dieet van health care company een zeer groot gamma producten aan zodat je continue kan variëren. Op die manier wordt het dieet niet eentonig en is het voor iedereen gemakkelijk vol te houden.

Hierbij een overzicht van wat het proteine dieet inhoudt.


Wat is een eiwitrijk dieet ?

Een eiwitrijk dieet bestaat eruit dat je enkel alle bouwstoffen, die nodig zijn om de spiermassa te onderhouden, mag innemen.
Deze bouwstoffen omvatten eiwitten, vitamines en mineralen. Het is dan aan het lichaam om de energie die je nodig hebt om te functioneren uit de (vet-)reserves te halen. De koolhydraten of suikers zijn niet toegelaten omdat het lichaam anders de eigen reserves niet aanspreekt.
Koolhydraten, waaronder vooral de ‘snelle suikers’, doen bij het eten ervan onze bloedsuikerspiegel stijgen. Als gevolg daarvan gaat de pancreas of alvleesklier insuline produceren. De snelle stijging van die insuline zorgt voor een snelle daling van de bloedsuikerspiegel waardoor je je moe en futloos voelt en opnieuw ‘ snelle suikers ‘ wil gaan verorberen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht van afwisselend een te hoge en te lage bloedsuikerspiegel met hongergevoel en drang naar zoet.
Insuline zorgt ervoor dat het overtollige suiker dat in onze bloedbaan circuleert en niet onmiddellijk als energie wordt gebruikt, wordt opgeslagen in de reserves. Dit gebeurt eerst in de spieren en in een later stadium in de vetcellen met gewichtstoename tot gevolg.

Hoogwaardige eiwitrijke maaltijden zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder varieert. Hierdoor wordt de pancreas veel minder geprikkeld en moet deze minder insuline gaan produceren.

Resultaat : het hongergevoel tussen de maaltijden blijft weg. Het lichaam gaat nu energie halen uit de vetreserves met vermagering tot gevolg.
Na 3 dagen mag je geen hongergevoel meer hebben indien je de adviezen correct hebt toegepast.
En vermits de spieren goed gevoed worden dankzij de eiwitten is er enkel verlies van vetmassa mét behoud van spiermassa.
Hierdoor krijg je een mooier figuur dat er enkel jonger gaat uitzien.

Afhankelijk van het aantal kilo’s die je wil of moet verliezen kan je een strikt of gematigd eiwitrijk dieet volgen.

Wie komt in aanmerking voor het strikte dieet?

Het volgen van het eiwitrijk dieet volg je best onder deskundige begeleiding. Voor de start van het dieet neemt de therapeut de nodige testen af en bepaalt of je het dieet mag volgen.

Het is vooral geschikt voor mensen die een Body Mass Index >28
De BMI of Body Mass Index = Gewicht (kg) : Lengte² (m²).

Bij deze strikte kuur (enkel onder professionele begeleiding ) wordt een gewichtsverlies tussen de 3-7 kg op 14 dagen gegarandeerd!

Wie komt in aanmerking voor de milde kuur?

Als je BMI <>

Voordelen eiwitrijk dieet?

* snel gewichtsverlies
* volledig verdwijnen van de honger
* behoud van spiermassa
* geen vermoeidheid
* verbetering van het figuur
* de huid wordt stralender
* wetenschappelijk onderbouwd
* doeltreffend
* opvolging verzekerd door professionele begeleiding
* gemakkelijk te volgen

Het eiwitrijke dieet omvat 3 stappen:

1) De strikte fase waarbij snel gewichtsverlies bekomen worddoor verlies van vetmassa en behoud van spiermassa.Je volgt een strikt dieet met 4 tot 6 maaltijdzakjes per dag, groenten, vlees, vis of eieren. Hierbij mogen geen koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals fruit, brood,aardappelen, pasta of rijst gegeten worden. Het gewichtsverlies kan 3 kg per week bedragen

2) Een overgangsfase waarbij progressief dekoolhydraatrijke voedingsmiddelen worden heringevoerd. Hierbij worden nog een 2-tal maaltijdzakjes per dag ingeschakeld. Het gewichtsverlies bedraagt 2 kg per week.

3) De stabilisatiefase waarbij het gewicht op peil wordt gehouden. Belangrijk is een regelmatig eetpatroon en goede voedingsgewoonten een plaats te geven in ons sociaal leven.

Wat na het eiwitrijke dieet?

Bij het volgen van een dieet word je dikwijls confronteerd met het feit dat je opnieuw bijkomt als je stopt met een dieet. (het typische yoyo-effect)

Het H.C.C dieet bestaat uit een totaalaanpak van enerzijds gewichtsverlies met het eiwitrijke dieet en anderzijds een stabilisatie van het gewicht dankzij een opvolgprogramma en het aanleren van een gezonde voedingsgewoonte waardoor er geen yoyo-effect optreedt. Het is belangrijk dat je blijft bewegen en regelmatig bij je therapeut op gewichtscontrole blijft gaan.

Bij Fit-Life gebeurd het volgen van het proteine dieet altijd onder deskundige begeleiding van een therapeut die hiervoor opgeleid is.


Voor meer info of als je meteen van start wil gaan met het proteine dieet kan je terecht op info@fit-life.be of 0496 519445


Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande
www.fit-life.be


maandag 4 januari 2010

6 stappen naar een six-pack

Met het nieuwe jaar dat net is in gegaan, nemen we een kijkje naar de doelstelling die altijd op de eerste plaats blijft staan, en dat is het inruilen van een dikke, slappe buik in een strakke buik of six-pack.

Tegenwoordig is het verwarrend met alle tv reclame over de laatste nieuwe buikspier apparaten en dieet pillen die jou in no time een six pack beloven.

Laat je niet misleiden en onthou dat het niet om slechts 1 factor gaat die jou een six pack bezorgt, maar wel verschillende factoren die moeten gecombineerd worden. En ja, je moet er hard voor werken.


Daarom geef ik jullie de 6 belangrijkste stappen die je moet ondernemen om die sexy buik te bekomen.


1. Doe cardio training
.

Je dacht waarschijnlijk dat ik jou de beste oefeningen voor de buikspieren ging aanbevelen. Je inderdaad wel de buikspieren goed trainen maar als deze bedekt zijn met een laag vet, zullen ze nooit zichtbaar worden.

Iedere cardiovasculaire training die de hartslag in de juiste zone krijgt is een goede keuze, zoals joggen, cross trainer, fietsen.



2. Eet de juiste voeding.


Zoals ik al zei, is het belangrijk dat je je lichaamsvet percentage moet verlagen om je buik
spieren zichtbaar te krijgen. Als je cornflakes en boterkoeken eet als ontbijt, wit brood met vetrijk beleg als lunch, en pizza als avondmaal, dan zul je dringend je voedingsplan moeten aanpassen.

Probeer frequent kleinere maaltijden per dag te eten, bestaande uit een combinatie van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Houd het voornamelijk bij magere eiwitbronnen zoals kippeborst, kalkoenborst, vis, yoghurt, magere platte kaas, noten en eieren.

Eet een gematigde hoeveelheid koolhydraten uit voedsel zoals havermout, bruine rijst, fruit en groenten. Probeer weg te blijven van wit brood, witte pasta, koeken, gebak, snoep en corn flakes( de meeste soorten bevatten teveel suiker).


Bronnen van gezonde vetten zijn olijfolie, zalm en noten.


Om de trek in zoetigheid te verzadigen kan je kiezen voor een proteine bar.



3. Zorg voor een goede uitvoering.

Zowiezo zal je toch enkele buikspieroefeningen moeten doen om resultaat te zien. Belangrijk is dat je de nadruk hier legt op de kwaliteit van de uitvoering en niet op het aantal herhalingen dat je doet.


4. Doe krachttraining.

Krachttraining zorgt voor een hoger metabolisme door een toename van het spierweefsel. Extra spiermassa verbrandt meer calorieën in rust waardoor het buikvet sneller verdwijnt.



5. Drink water
.

Als je niet voldoende drinkt, dit wil zeggen, minstens 1,5L per dag, droogt je lichaam uit en zal het water gaan vasthouden waardoor je lichaam zijn vorm verliest.


Hoe meer water je drinkt, hoe meer water er afgevoerd wordt en de toxische stoffen weggespoeld worden.



6. Genen
.

Het genetische aspect speelt ook een grote rol in hoeverre je je lichaam kan transformeren en de buikspieren tevoorschijn halen. Als je echt alles hebt gedaan wat moest gebeuren en ze nog niet 100% ziet, wees dan tevreden met het feit dat je buikspieren toch sterk zijn.




Met sportieve groeten,

Lorenz De Grande

www.fit-life.be